Dobra praktyka higieniczna gmp.


Odpowiednia praktyka higieniczna jest znacząca

Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy dotknięciu stworzeń, wielokrotne sprzątanie dotykanych powierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a dodatkowo dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi lub zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna narzuca również noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa główne systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie specjalności żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne zapewniają i utrzymują stosowny poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i towarów. gmp/ghp GMP/GHP umożliwiają, że procesy są ściśle pilnowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają również na celu zapobieganie i redukowanie skutków zanieczyszczenia żywności i towarów.